Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Οι πλημμύρες πίσω από τη φονική κατολίσθηση -Τι απαντά ο Λέκκας







Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή πιθανότατα «κρύβονται» τα αίτια που προκάλεσαν την αποκόλληση του βράχου στην Αγία Φωτιά -λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ιεράπετρα- που καταπλάκωσε ένα συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 45χρονη τουρίστρια.
Η τραγωδία που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα έχει σοκάρει τους ντόπιους, οι οποίοι τώρα ανησυχούν και για μια νέα κατολίσθηση.




Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο βράχος αποκολλήθηκε από την πλαγιά του βουνού προκαλώντας καταστροφές σε δύο ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Το ένα ήταν άδειο και στο άλλο βρίσκονταν η άτυχη γυναίκα μαζί με τον σύζυγό της και τον δεκάχρονο γιο τους. Επικράτησε πανικός.

«Σαν να είχε άγιο», λένε οι κάτοικοι, ο σύζυγος, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο εντός του διαμερίσματος και κατάφερε να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια, καλώντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε βοήθεια. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής της 3ης ΕΜΑΚ, αλλά και εθελοντές, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τόσο το παιδί, που είχε καταπλακωθεί και αυτό από τους τόνους βράχου και το πόδι του είχε πιαστεί στα μπάζα, όσο και τη μητέρα του. Δυστυχώς, η γυναίκα ανασύρθηκε από τα χαλάσματα χωρίς τις αισθήσεις της και λίγο μετά διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι η οικογένεια θα επέστρεφε σήμερα στην πατρίδα της, τη Σλοβενία.


Το πώς και γιατί αποκολλήθηκε ο βράχος είναι ερωτήματα που ήδη καλούνται να ερευνήσουν οι ειδικοί επιστήμονες. Πάντως, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι οι βροχές πιθανώς έχουν επιταχύνει το φαινόμενο, αλλά ούτως ή άλλως θα υπήρχε κάποια στιγμή κατολίσθηση στο σημείο αυτό.



«Το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα πρόσθεσε: «Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη. Ουσιαστικά, οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν, οι οποίοι συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου, και βεβαίως εκείνο το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά είναι ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες. Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία φορά ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουμε ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία».

Ο κ. Λέκκας στο σημείο αυτό τόνισε ότι συνδέονται οι πλημμύρες που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Κρήτη και «πιθανώς έχουν επιταχύνει το φαινόμενο, αλλά ούτως ή άλλως θα υπήρχε κάποια στιγμή κατολίσθηση στο σημείο αυτό, αλλά οι βροχές, οι έντονες βροχοπτώσεις, ίσως να αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτάχυνση εμφάνισης των φαινομένων και την εκδήλωση του φαινομένου».

Σε κάθε περίπτωση, το θλιβερό αυτό γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε φορείς και κατοίκους της περιοχής, καθώς, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, εδώ και χρόνια υπήρξαν αναφορές για βράχους που κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια διερχόμενων οδηγών και πεζών, χωρίς ωστόσο να γίνουν κάποιες ενέργειες


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου