Νομική "καταιγίδα" κατά της πυροσβεστικής και κάθε άλλου υπευθύνου για το φιάσκο των Κυθήρων

© Παρέχεται από: capital.gr
του Παναγιώτη Στάθη
Με όλα τα δικαστικά μέσα αντεπιτίθεται ο Δήμος Κυθήρων δια του δημάρχου του Στράτου Χαρχαλάκη, για το φιάσκο της πυροσβεστικής στα Κύθηρα, το καλοκαίρι του 2017 μετά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.
Ο δήμος όπως είχε προαναγγείλει στρέφεται δικαστικά κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για όσα τραγικά συνέβησαν και κυρίως όσα αποκαλύφθηκαν στη διαχείριση της πυρκαγιάς που έκαψε ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξεταστούν τα νομικά περιθώρια για την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα.

Ο διάλογος

Ο διάλογος που αποκαλύφθηκε και οδήγησε στην έναρξη νέας δικαστικής έρευνας τόσο για τη φωτιά στα Κύθηρα όσο και στη Μάνη περιέχεται στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά στη φωτιά στο Μάτι και την καταγγελλόμενη- από τον πραγματογνώμονα Δημ. Λιότσιο- προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018 . Σε αυτό φέρεται να ακούγεται ο τότε αρχηγός κ. Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον κ. Λιότσιο έχουν βάση: "Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά" ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Τα αδικήματα

Ο δήμος ζητεί να κινηθεί ποινική διαδικασία για δυο αδικήματα :
Αρθρο 259 – ΠΚ- Παράβαση καθήκοντος
"Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη.
Άρθρο 288 - ΠΚ - Παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας
1. Όποιος ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κοινός κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή για ξένες ιδιοκτησίες τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
2. Όποιος σε περίπτωση δυστυχήματος ή κοινού κινδύνου ή κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που μπορούσε να προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Διαψεύσεις και άλλοι διάλογοι

Μπορεί οι πρωταγωνιστές να προχώρησαν ακόμα και σε διαψεύσεις αλλά η (δημόσια και τότε) μαρτυρία του δημάρχου είναι ενδεικτική:
"Το Σάββατο το πρωί 5 Αυγούστου (του 2017), έλαβα εγώ προσωπικά τη διαβεβαίωση ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Ο υπαρχηγός όμως τότε, ο κ. Βασιλειάδης που ήταν παρών δεν είχε την ίδια άποψη, ζητούσε εναέρια μέσα για να έρθουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις αυτό δεν έγινε, τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά, κάηκαν περίπου 32.000 στρέμματα", είπε ο κ. Χαρχαλάκης σε πρόσφατες συνεντεύξεις του.
Μάλιστα παρουσίασε και την "ομολογία" Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.
"Το Σάββατο εκείνο το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:
"-Κύριε υπαρχηγέ νομίζω ότι τελειώσαμε"
– Κύριε αντιδήμαρχε τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε"
Ο κ.Βασιλειάδης πάντως δημόσια αλλά και σε κατάθεσή του είπε ότι τηλεφωνούσε μάταια στον τότε αρχηγό να του στείλει εναέρια μέσα χωρίς ανταπόκριση, παρά μόνο στις 19.00 το βράδυ όταν δεν μπορούσε πλέον να γίνει τίποτα.
"Η φωτιά είχε σβήσει αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική" πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.
msn
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου