Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός© naftemporiki.gr Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός
   Του ΓιάννηΚαμπουράκη    gkamp@naftemporiki.gr   
 Κυβερνητικές διαρροές ότι χθες πραγματοποιήθηκε σειρά διερευνητικών τηλεφωνικών επαφών από συνεργάτες του πρωθυπουργού προς υπουργούς και υφυπουργούς που μετακινούνται ή προς πρόσωπα εκτός κυβέρνησης που αναμένεται να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα, «πυροδοτούν» το θέμα του ανασχηματισμού. 
   Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Πισσαρίδη  , με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – να δώσει το πράσινο φως για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού,  δεχόμενος κριτική από την αντιπολίτευση για ολιγωρία  και αντιφάσεις και τις προβλέψεις για την οικονομία να κινούνται με βάση τα αρνητικά σενάρια, είναι αναμενόμενο οι αλλαγές που θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να είναι μικρής έκτασης. 
 Όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί νέα θέση για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με το Μαξίμου (Γ. Γεραπετρίτης, Α. Σκέρτσος, Αλ. Πατέλης) και θα την αναλάβει ο σημερινός υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ως επικεφαλής του γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου και του προέδρου του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού. 
 Μετά από τη συγκρότηση αυτού του σχήματος αναμένονται οι αντικαταστάτες του τέως υφυπουργού Δημήτρη Κράνη και του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά. Ο κ. Κράνης παραιτήθηκε για προσωπικούς, επαγγελματικούς λόγους και ο κ. Θωμάς για να αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα αναμένονται περιορισμένες αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και υπουργών. 
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελαροπούλου έχει ειδοποιηθεί να βρίσκεται εν αναμονή προκειμένου, αν χρειαστεί, να επιστρέψει από τις διακοπές της για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. 
 Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (για τον οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι 50-50 να μείνει στη θέση του και δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, χωρίς φυσικά να αποκλείεται) θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και όχι δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι θα πρέπει να αναμένεται και η είσοδος γυναικών στην κυβέρνηση αλλά και η αναβάθμιση γενικών γραμματέων σε υφυπουργούς και υφυπουργού σε αναπληρωτή υπουργού, ενώ δεν αναμένεται αντικατάσταση υπουργού. 
 Οι ανακοινώσεις θα βάλουν τέλος σε μια φημολογία που είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που σχεδόν προανήγγειλε κυβερνητικές αλλαγές κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο κ. Γεραπετρίτης από την πλευρά του, είχε πει αρκετές φορές ότι οι αλλαγές θα γίνονταν σε ουδέτερο χρόνο, πως δεν υπήρχε λόγος για έναν μεγάλο ανασχηματισμό, αλλά μόνο για διορθωτικές κινήσεις που θα βελτιώσουν τη συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης και θα μεγιστοποιήσουν το παραγόμενο έργο, θέτοντας το περίγραμμα των κινήσεων. 
 Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων και η συνέχιση της πανδημίας είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο εγκαταλείφθηκε το αρχικό σχέδιο για μεγάλες αλλαγές και σε δομή και σε πρόσωπα, κάτι που αναμένεται, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. 
msn
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου