Εύβοια: Ένα βρέφος μεταξύ των νεκρών - Πληροφορίες και για τέταρτο θύμα - Σπεύδει ο Χαρδαλιάς

 Διαστάσεις λαμβάνει η καταστροφή από την κακοκαιρία στην Εύβοια, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με πληροφορίες. Μεταξύ των θυμάτων ένα βρέφος.

Σε τραγωδία εξελίσσεται η κακοκαιρία στην Εύβοια, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, οι νεκροί ανέρχονται σε τρεις, μεταξύ αυτών, ένα βρέφος οκτώ μηνών στα Πολιτικά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η οικογένεια του παιδιού παραθέριζε στην περιοχή και οι γονείς του δεν μπορούσαν να το βρουν αναζητώντας το μέσα στην πλημμύρα. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, υπάρχουν πληροφορίες και για τέταρτο νεκρό, έναν 39χρονο άνδρα στο Μπούρτζι.

Στην ίδια περιοχή, στα Πολιτικά έχουν καταγραφεί και οι δύο θάνατοι ηλικιωμένων από πνιγμό, μίας 86χρονης γυναίκας που δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το ισόγειο σπίτι της, και έναν άνδρα 85 ετών.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης και για τον συντονισμό της αντιμετώπισής της.

Για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών των αρμόδιων αρχών ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κακοκαιρία στην Εύβοια
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EGNOMI.GR/PICASA
Κακοκαιρία στην Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το βραδυ στην Πολιτικη Προστασια ειχε σημανει συναγερμος και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγό του ΠΣ ξενυχτησαν στο Εθνικο Συντονιστικο Κεντρο Επιχειρησεων στο Χαλανδρι. Έγινε γιγαντιαία κινητοποιηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ με δεκαδες απεγκλωβισμους απο αερος, με μηχανήματα, ακομα και με λέμβους.

Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούν και το ένα μέτρο και κατευθύνονται στην παραλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούν να περάσουν σε διάφορα σημεία με συνέπεια οι εκκλήσεις από τους πολίτες που γίνονται για απεγκλωβισμό είτε από Ι.Χ. είτε από κατοικημένες περιοχές είτε από ένα camping της περιοχής να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν.

Κακοκαιρία Εύβοια
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EVIATHEMA.GR
Κακοκαιρία Εύβοια

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Σύμφωνα με το egnomi.gr, υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από την γέφυρα του Αφρατίου

Περίπου 3.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων.

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ
Κακοκαιρία στην Εύβοια

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.

Δύο ελικόπτερα και λέμβοι για τους απεγκλωβισμούς

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, με 72 πυροσβέστες και 26 οχήματα, τρεις λέμβους, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο για τις επιχειρήσεις. Συνολικά έχουν γίνει 139 κλήσεις και έχουν γίνει ήδη 35 διασώσεις ανθρώπων.

Κακοκαιρία Εύβοια
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EVIATHEMA.GR
Κακοκαιρία Εύβοια

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα άρχισαν οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουνε δύσκολες περιπτώσεις. Όταν οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία τα πολλά νερά πέταξαν τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eviathema.gr, στην προσπάθεια του αστυνομικό όχημα να μεταφέρει κάποιους από αυτούς από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, ανετράπη εκτός δρόμου ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Περισσότερα σε λίγο…

sputniknews

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου