του Παναγιώτη Στάθη
Αλλαγή στο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και προέβλεπε υποχρεωτική φυλάκιση και για σειρά αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος (κλοπές κλπ) όταν διαπράττονται ως συμμορία (από δυο και παραπάνω άτομα), φέρνει η "άρνηση” δικαστηρίων να το εφαρμόσουν αλλά και η σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων.
Η κυβέρνηση προχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοθετική παρέμβαση χωρίς να αλλοιώνει τον βασικό πυρήνα του άρθρου αλλά αφήνοντας στους δικαστές τη δυνατότητα να κρίνουν να ένας κατάδικος για πλημμέλημα πρέπει ή όχι να πάει υποχρεωτικά στη φυλακή.
Το άρθρο 187 παρ. 6 ανέφερε ότι :
-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.
-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Εν ολίγοις όπως αναφερόταν κατά την ψήφιση της διάταξης στόχος ήταν η αποτροπή της μικροεγκληματικότητας της γειτονιάς, μέσω ενός αυστηρού πλαισίου μη μετατροπής της ποινής για πλημμελήματα (κλοπές κλπ) που κατά την άποψη αυτή, ανακυκλώνει την μικροεγκληματικότητα από τους ίδιους δράστες.
Αιτιολογική
Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της αρχικής διάταξης αναφερόταν ως στόχος ήταν "η αποτροπή των δραστών από τη διάπραξη (ως συμμορία δλδ) αδικημάτων που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όπως είναι η παράνομη κατακράτηση, η απειλή, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η εκβίαση, η απάτη, διότι τα συγκεκριμένα αδικήματα, όταν τελούνται με μορφή πολυπρόσωπη, δεδομένης της ιδιαίτερης ποινικής τους απαξίας και των ειδικών περιστάσεων υποδομής και οργανωμένης δράσης, εγκυμονούν σημαντικό κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης”.
Η συγκεκριμένη διάταξη, που δέχτηκε εξ αρχής σφοδρά δικηγορικά πυρά με αποχή από τον περασμένο Απρίλιο (έως το τέλος του 2022) από δίκες με τέτοιο περιεχόμενο, εσχάτως αποδομείται στα ελληνικά δικαστήρια αφού Εφετεία της χώρας δεν την εφαρμόζουν θεωρώντας ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του.
Συγκεκριμένα εκδόθηκαν τουλάχιστον 3 τέτοιες αποφάσεις Εφετείων ενώ τα δημοσιεύματα έφεραν και σχετική ερώτηση στη Βουλή 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλαγή
Το γεγονός κυρίως ότι τα δικαστήρια εκφράζουν σκεπτικισμό για την εφαρμογή της διάταξης, αλλά και η επιμονή των δικηγόρων να θέτουν επιτακτικά το ζήτημα, έφερε δεύτερες σκέψεις προκειμένου να εναρμονιστεί η διάταξη στην διακριτική ευχέρεια των δικαστών να κρίνουν την αναστολή ή όχι της ποινής.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει στην ορθότητα του βασικού πυρήνα της διάταξης δεδομένου ότι στρέφεται αποτρεπτικά κατά της εγκληματικότητας της γειτονιάς, που πολλές φορές ανακυκλώνεται από τα ίδια πρόσωπα.
Δηλαδή ο κανόνας θα είναι η υποχρεωτική φυλάκιση για τους δράστες τέτοιων αδικημάτων ως συμμορία. Πλην εισάγει τη δυνατότητα – κατ΄εξαίρεση- στο δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία αλλά και περιοριστικούς όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ θα διαμορφωθεί, ως εξής:
"Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει από αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν το δικαστήριο σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου (σ.σ συμμορία) και τα συναφή πλημμελήματα η κακουργήματα που επισύρουν πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή κρίνει με ειδική αιτιολογία πως στην έφεση πρέπει να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση επιβάλλονται πάντοτε οι κατάλληλοι περιοριστικοί όροι”.
msn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου